WebwinkelKeurButton text
0
0

Door Jantine Coehoorn, 5 november 2021

Wat is het verschil tussen edelstenen, kristallen en mineralen?

Wat is het verschil tussen edelstenen, kristallen en mineralen?

Dit is een vraag die ik mijzelf ook stelde. Sinds deze week zijn Jorryt en ik begonnen met een cursus over edelstenen die zich richt op het geologische aspect van edelstenen. Super interessant!

Zeker ook omdat bij Own Your Flow de focus ligt op het esoterische aspect, denk ik dat dit een hele mooie aanvulling is.

Maar wat is nou precies het verschil tussen een edelsteen, een kristal of een mineraal?

 

 

Hoe het in mijn hoofd eigenlijk altijd werkte was dat ik dacht dat edelstenen een verzamelnaam was voor alle soorten mineralen, kristallen of gesteenten. Vanuit geologisch perspectief blijkt dit niet te kloppen en zit er echt verschil in wanneer iets een edelsteen is, wanneer iets een kristal is of wanneer iets een mineraal is.

 

Wat is een mineraal?

 

Mineralen is de grootste groep wanneer je kijkt naar edelstenen, mineralen en kristallen. Wat belangrijk is om te weten bij een mineraal is dat het bestaat uit een homogene stof. Dit betekend dat het mineraal van een min of meer constante samenstelling is. Een samenstelling die door een formule uitgedrukt kan worden.

Daarnaast ontstaat een mineraal door een natuurlijk, anorganisch proces. Dus zonder input van mensen, dieren of planten.

Ook bestaat een mineraal uit een regelmatig geordende driedimensionale structuur. De atomen, ionen of moleculen van mineralen zijn in een bepaalde orde gerangschikt. Deze rangschikking wordt ook wel kristallijne structuur genoemd. Deze ordening is altijd hetzelfde, waar het mineraal ook uit ontstaat.

 

Wat is een edelsteen?

 

Edelstenen zijn mineralen met een aantal bijzondere eigenschappen. Deze bijzondere eigenschappen zijn:

- Zelfzaamheid

- Duurzaamheid (hardheid > 8) 

- Schoonheid

 

Wist je dat er uiteindelijk maar heel weinig mineralen zijn met een hardheid boven de 8? Labradoriet is hiermee bijvoorbeeld officieel gezien geen edelsteen.

 

Diamant, Saffier, Robijn en Smaragd zijn voorbeelden van edelstenen.

 

Wat is een kristal?

 

Door inwendige rangschikking van de kleinste deeltjes van een mineraal onder gunstige omstandigheden (ruimte, temperatuur, druk, samenstelling) ontstaat een driedimensionale vorm met ribben en vlakken. Dit is een kristal. 

 

Zo zie je dat eigenlijk het plaatje er heel anders uit komt te zien.

 

Ik ben heel benieuwd of dit verhaal zo meer duidelijkheid heeft gebracht of dat je nu juist meer vragen hebt. Ik vind dit in ieder geval mega interessant!! En ga jullie zeker meenemen de komende weken in al het tofs dat wij nog meer leren over echt het geologische aspect in het werken met edelstenen.

 

Voor nu hele lieve knuffel! 

En mocht je meer vragen hebben, stel ze vooral :-)

Veel liefs,

Jantine

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »