WebwinkelKeurButton text
0
0

Door Eline Flux, 20 november 2020

Ayurvedisch ochtendritueel en edelstenen

 

Eline is Ayurvedische voeding & lifestyle coach en reiki practitioner. Het allerleukste aan Ayurveda vindt ze dat je het voor alles kunt inzetten. Het helpt je dichter bij jezelf te komen en in balans het leven door te gaan. Ze helpt mensen hierbij door middel van Ayurvedische consulten en reiki behandelingen. Met haar Instagram account @dandelien.ayurveda hoopt ze jou te inspireren op het gebied van voeding, Ayurvedische kruiden, (zwangerschaps)yoga en selfcare rituelen.

 

 

Start jouw ochtend intuïtief, kies een steen die past bij jouw behoefte!

Edelstenen en Ayurveda zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik vind dit een van de leukste dingen van de holistische geneeswijze uit India. Ayurveda past namelijk van alles toe om ervoor te zorgen dat jij weer lekker in je vel komt te zitten, Ayurvedisch gezegd: om jouw dosha te balanceren.

Je kunt deze theorie toepassen door jouw voeding aan te passen, edelstenen te gebruiken, yoga, geuren en zelfs ademhalingsoefeningen in te zetten. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Start eens met het toevoegen van Ayurveda aan jouw ochtendritueel. Begin de dag met een incheck moment bij jezelf en kies een steen uit die past bij jouw behoefte.

 

 

Ayurveda en de dosha’s

Ayurveda is een holistische geneeswijze uit India. Het wordt wereldwijd al meer dan 5000 jaar beoefend en daarom erkend als een van de oudste gezondheidswetenschappen die er bestaan. Het gaat uit van de vijf elemententheorie: ether, lucht, vuur, water en aarde. De elementen worden onderverdeeld in de drie dosha’s.

 

Vata – Lucht en Ether

Pitta – Vuur en Water

Kapha – Water en Aarde

 

Is er een te veel van een Dosha dan wordt dit in Ayurveda gezien als onbalans (in sanskriet vikruti). Je kunt onbalans balanceren door het tegenovergestelde te doen, ik zal je een voorbeeld geven.

Stel je hebt constipatie, dit duidt op een Vata onbalans. Vata is verbonden met de elementen Lucht en Ether en om deze te balanceren doen we het tegenovergestelde. We voegen o.a. warmte en olie toe. Als je nu veel droge crackers en rauwkost zou blijven eten, dan voeg je meer lucht toe aan je systeem. Door de toevoeging van extra lucht wordt de constipatie juist erger.

 

De Dosha’s en emoties

Vata  – onrustig, hak op de tak gedachten, angstig

  • Kies voor donkere en grondende stenen als zwarte toermalijn, onyx, agaat, amethist om Vata dosha te belanceren.

 

Pitta – snel geïrriteerd, boos, andere mensen de schuld geven

  • Kies voor verkoelende stenen en stenen die helpen bij het balanceren van de hormonen als rozenkwarts, groene calciet, aquamarijn, maansteen om Pitta dosha te balanceren.


Kapha – niet vooruit te branden, weinig energie, neerslachtig

  • Kies voor een kleurige steen als carneool, oranje calciet, Pyriet, tijgeroog om Kapha dosha te balanceren.

 

In welke emotie herken jij jezelf?

 

Ochtendritueel

Hoe kun je de theorie van de dosha’s toepassen in jouw ochtendritueel? Ga rustig zitten op een plek waar je niet gestoord wordt, haal een keer diep adem en kies intuïtief een steen. Zoek op bij welke dosha deze past, kun je je erin vinden? Staat de specifieke steen er niet tussen dan kun je op de kleur afgaan om hem onder te verdelen. Je kunt nu blijven zitten en even kort mediteren met de steen in je hand, of een intentie aan de steen verbinden. Waar wil je vandaag aan herinnerd worden en bij stil staan? Leg de steen op een plek neer waar je vaak komt en herinner je jezelf aan jouw intentie.

Ook kun je het ritueel omdraaien en een steen erbij pakken die past bij jouw dosha (emotie) op dit moment. Houd de steen vast en probeer een korte meditatie te doen, dit kunnen drie ademhalingen zijn die je met aandacht doet.

Keep in mind dat jouw emotie, jouw dosha per dag (zelfs gedurende de dag) kan veranderen. Kijk daar niet van op en probeer er eens aandacht aan te besteden.

 

 

Meer Ayurveda toevoegen aan jouw ochtendritueel?

Het Ayurvedische ochtendritueel bestaat uit nog veel meer stappen en het leuke is om er steeds eentje toe te voegen. Eline ontwikkelde twee Ayurvedische ochtendboxen om dit gemakkelijk te maken. In de box zitten basisproducten voor Ayurvedische mondverzorging (met o.a. een tongschraper en kruiden tandpasta) en producten om een momentje voor jezelf te creëren, met een aura spray en een waxinelichthouder. Het leuke is je krijgt er een E-guide bij zodat je de rituelen meteen tot uitvoering kunt brengen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »