WebwinkelKeurButton text
0
0

Door Jorryt Coehoorn, 20 januari 2022

Prijs en kwaliteit van edelstenen en mineralen

Hoi! Valt het jou ook op dat bij de ene mineralen shop een specifiek kristal bijvoorbeeld €10,- kost en elders weer €15,-? Hoe wordt die prijs in de praktijk eigenlijk bepaald?

 

Een objectieve blik

Prijsverschil van vergelijkbare edelstenen en mineralen wordt in het algemeen vastgesteld op basis van grootte en kwaliteit. Kijkend naar kwaliteit in natuurlijke edelstenen en mineralen wordt er vaak gesproken over twee kenmerken:


 

  • Schoonheid.

Hieronder vallen visuele aspecten zoals kleur, glans, vuur, doorzichtigheid en lichteffecten. Bij ruwe stukken wordt aan de hand hiervan vaak bij groothandelaren de kwaliteit aangegeven als 1e kwaliteit (zijnde de hoogste kwaliteit), 2e kwaliteit (lagere kwaliteit) en 3e kwaliteit (vrijwel laagste kwaliteit)

Neem hier bijvoorbeeld amethist, vaak is met betrekking tot schoonheid de kleur een doorslaggevende factor voor kwaliteit. Amethist dankt zijn paarse kleur aan sporen van ijzer. Dus hoe meer ijzer, hoe dieper en donkerder paars en hoe hoger de kwaliteit van de amethist! 

Amethist met weinig paars wordt dus in het algemeen gezien als lage kwaliteit en wordt dan wel ook regelmatig bewerkt, zoals gebrande amethist, dat kan lijken op citrien en hierdoor bedriegelijk voor een hogere prijs verkocht kan worden.

Een mooi voorbeeld met variërende amethist kristalgroei is de chevron amethist. De paarse stukken duiden de ijzerrijke periodes aan en bij de witte stukken was er helemaal geen of nauwelijks ijzer aanwezig. Je kan dit vergelijken met jaarringen van een boom; de kleuren geven de verschillende fases van de kristalgroei weer. De naam komt van het Franse woord ‘chevron’ dat visgraat betekent. 

 

 

  • Zeldzaamheid.

Hierbij wordt gekeken naar hoe vaak een product in de natuur voorkomt. Zeldzaamheid blijft natuurlijk een belangrijke factor die de prijs van ruwe en natuurlijke mineralen beïnvloedt. 

Neem hier als voorbeeld weer amethist. Amethist komt op veel plaatsen in de wereld voor, maar meestal in relatief kleine hoeveelheden. Bijvoorbeeld ook in Duitsland (Idar Oberstein), slechts een paar uur rijden vanaf de Nederlandse grens. Toch zijn de meeste hoeveelheden te klein om mijnbouwactiviteiten te ondersteunen. Echter zijn er een aantal plaatsen in de wereld waar dit wel rendabel is. Brazilië, Uruguay en Zambia voeren de top drie aan, samen zijn ze goed voor zo’n 95% van alle amethist die wereldwijd gevonden wordt. Uit deze landen kan uitstekende kwaliteit van amethist komen, maar echt zeldzaam hoeft het dus niet perse te zijn!

Een bepaald kristal kan wel zeldzaam zijn door een ongebruikelijk vorm van kristallen, of in een ander geval door een zeldzaam geologisch proces waardoor een opvallende kleur of vreemde combinatie van mineralen is gevormd die elders niet voorkomt. Verder is beschikbaarheid van mineralen een factor om rekening mee te houden. Sommige mineralen kunnen bijvoorbeeld alleen in de zomermaanden worden gedolven, omdat mijnen mogelijk ontoegankelijk zijn tijdens de winter of het regenseizoen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook mineralen die gevonden zijn in mijnen die reeds gesloten zijn en kunnen hierdoor erg zeldzaam en gewild zijn, helemaal als alle oude documentatie in de vorm van labels nog aanwezig is. Dit zijn allemaal factoren die van grote invloed kunnen zijn op de prijs van een mineraal.Een subjectieve blik

Maar is de kwaliteit echt doorslaggevend voor iemand om te kiezen voor een specifieke edelsteen of mineraal?

Dat kan zeker! Maar voor mij persoonlijk eigenlijk niet. We zijn natuurlijk allemaal opzoek naar mooie kwaliteit, maar elk natuurlijk stuk is werkelijk compleet uniek en kan jou door ontelbare redenen aantrekken! 

Laten we als bijvoorbeeld een cluster van natuurlijk kwarts/bergkristal nemen. Stel deze cluster heeft 4 mooie kristalpunten die vanuit de basis groeien, maar verder niets “speciaals”. Voor mij zou zo’n cluster altijd goedkoper moeten zijn dan eenzelfde cluster waarbij bijvoorbeeld een aantal punten elkaar kruisen, er kleinere puntjes op groeien, regenbogen zichtbaar zijn, insluitsels of misschien hebben ze wel hele creatieve of aangename vormen, of... Nou je snapt het idee!

 

 

Bij Own Your Flow zijn wij transparant in bewerkte stukken en proberen wij zo goed mogelijk de kwaliteit van al onze edelstenen en mineralen te waarborgen door elk stuk met de hand uit te zoeken en zoveel mogelijk objectieve prijzen te hanteren, zodat er geen vooroordeel is, en jij als klant hier de vrije keuze in hebt!

Hoe is dit voor JOU? Hoe kies JIJ stukken uit? Wat trekt JOU aan? Of heb je misschien nog vragen? Laat het ons weten via social media of mailen via [email protected]

 

 

Veel liefs,

Jorryt 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »