WebwinkelKeurButton text
0
0

Door Eline Flux, 21 september 2021

Een ayurvedische zelfmassage

Zoals jullie weten is bij mij (Jantine) mijn vata dosha het meest dominant. Ik vind het daarom ook heerlijk om mijzelf een ayurvedische zelfmassage te geven met de olie die bij mijn dosha past en helpt te balanceren. Eline van Dandelien weet alles van ayurveda en heeft speciaal voor Own Your Flow een blog geschreven over de ayurvedische zelfmassage. Enjoy!

 

 

''Besteed wat extra aandacht aan jezelf en smeer je in met warme olie als ultieme selfcare moment! We mogen allemaal wat meer tijd voor onszelf maken en connecten met ons lichaam en ons hart.

 

De indiase gezondsheidsleer, ayurveda is dol op het gebruik van warme olie voor het insmeren van je lichaam. Dit voedt, kalmeert je zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je weer kunt opladen. Het geeft warmte, liefde en gronding en is de manier om te contact te maken.

 

De eigenschap van warme olie houdt vata dosha in balans. Een dosha waar we met onze snelle westerse levensstijl en ouder worden allemaal mee te maken hebben. Daarnaast heeft het doen van abhyanga nog een heleboel andere positieve uitwerkingen:

 • Stress verminderend
 • Revitaliseert het lichaam en vermindert vermoeidheid
 • Werkt preventief tegen veroudering
 • Verhoogt de weerstand tegen ziekte
 • Helpt bij het verkrijgen van een goede nachtrust
 • Voorziet in voeding van alle lichaamsweefsels, omdat olie tot in de diepste weefsels doordringt
 • Stimuleert het lymfesysteem

 

Welke olie kun je gebruiken?

Ayurveda kent talloze kruidenoliën, die specifieke werking hebben op ons lichaam en eventuele klachten kunnen verminderen.

Over het algemeen geldt:
Vata – sesamolie
Pitta – kokosolie
Kapha – mosterdolie

 

Ook kun je etherische olie toevoegen aan je basisolie voor een specifieke werking. Zo helpt roos bij het openen van je hart en is lavendel heel ontspannend.

 

Let erop dat de olie die je gebruikt 100% biologisch is. De olie dringt door tot in de diepste weesfels, en neemt dus ook eventuele gifstoffen mee.

 

Stap voor stap oliemassage

 

Het lijkt zo simpel jezelf insmeren met olie en dat is het ook! Laten we beginnen!

 • Zorg voor een oliekannetje, of een vuurvast bakje waarin je de olie op kunt warmen. Ik zet vaak een theeglas in een pan heet water, of giet de olie die ik wil gaan gebruiken in een glazen flesje en warm dit au bain-marie op.
 • Giet wat olie op je schedel, en masseer de olie in op je hoofdhuid. Hier kunt je je vingertoppen voor gebruiken.
 • Breng olie aan op je gezicht en masseer de olie zachtjes in. Je kunt rondjes draaien om de ogen, waarbij je in de richting van de wenkbrauwen beweegt. Vergeet je oren niet, die kun je wat steviger tussen duim en wijsvinger masseren.
 • Breng olie aan en masseer je hals, nek en schouders. Ga door naar de bovenkant van je nrug, doe dit per kant en luister naar je lichaam.
 • Breng olie aan op je armen en masseer in de richting van je handen. Schenk extra aandacht aan de ellebogen en masseer ook je handen en vingers.
 • Ga door naar de borst en masseer deze vanaf het midden naar buiten toe. Je kunt je buik met twee handen masseren.
 • Breng olie aan op je buikgebied Maak een grote cirkel, om de navel heen en altijd met de klok mee. Op deze manier ondersteun je je spijsvertering.
 • Breng olie aan op je flanken: masseer de olie in vanaf de onderkant van je schouders tot aan je heupen en ga dan door naar je rug.
 • Van je billen over je heupen naar voren toe tot aan je bovenbenen.
 • Breng olie aan op je bovenbeen en zet je beide handen onder elkaar neer (met de vingers horizontaal) en strijk met handen vanaf de bovenkant van je been naar beneden toe, draai je handen in een zachte, cirkelende beweging om je knieën en ga dan via de achterkant naar boven. Herhaal deze beweging een aantal keer aan beide kanten.
 • Breng olie aan op je onderbeen en zet je handen op dezelfde wijze neer onder je knie. Masseer de olie in tot aan je enkel en ga dan aan de achterkant weer naar boven.
 • Breng olie aan op je enkels en masseer deze met zachte, cirkelende bewegingen van je hele hand.
 • Tot slot: de voeten. Geeft ze extra veel aandacht ze dragen je tenslotte de hele dag.

 

Je bent nu helemaal in-geolied. Trek een paar sokken aan zodat je niet uitglijdt en laat de olie enige tijd intrekken. Neem een warme douche of bad, door de warmte openen de poriën zich en trekt de olie dieper in je weefsels.

 

Ook kun je er een avondritueel van maken door je voor het slapengaan helemaal in te smeren en een oude pyjama aan te trekken (olie geeft namelijk vlekken).  Na een drukke dag is er niets lekkerder dan in-geolied in slaap vallen. Give it a try!

 

 

Door het doen van abhyanga stimuleer je je lymfesysteem wat een detox werking heeft op je lichaam. Wil je meer weten over ayurvedisch detoxen? Eline van Dandelien start 23-9 met het detox programma: new season, fresh start dat plaatsvindt via een besloten instagram account

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »