WebwinkelKeurButton text
0
0

Door Eline Flux, 25 februari 2021

Ayurvedische lente detox

Ayurveda lente detox

 

Ayurveda, een eeuwenoude gezondheidsleer uit India, raadt aan om twee keer per jaar een detox te doen! Waarom? Afvalstoffen en onverwerkte emoties zijn de hoofdoorzaak van onbalans. En onbalans kan resulteren in ziekte. Tijdens een detox geef je je lichaam rust al het oude te verteren en je spijsverteringsvuur te herstellen. Zie het als een APK voor je lichaam.

 

Ama aka afvalstoffen

De term ama doet wellicht geen belletje rinkelen, maar in Ayurveda wordt ama gebruikt om afvalstoffen aan te duiden. Ama krijg je in je lichaam door het ontbreken van een goed spijsverteringsvuur (agni) en het nuttigen van verkeerde voeding of voedingscombinaties. Wanneer je spijsverteringsvuur niet goed werkt kunnen namelijk niet alle voedingstoffen worden opgenomen. Een deel van de voedingstoffen zal daardoor achterblijven en in je lichaam circuleren als toxines, ofwel ama.

 

Hoe herken je ama?

Je kunt ama bij jezelf herkennen aan de volgende symptomen:

 

  • Een zwaar gevoel en/of moeite met opstaan
  • Weinig of geen eetlust
  • Vermoeidheid
  • Spijsverteringsklachten zoals: opgeblazen gevoel, diarree of constipatie
  • Aanslag op de tong
  • Vieze adem
  • Mentale verwarring, depressie
  • Pijn in het lichaam, stijfheid

 

Een ayurvedische reiniging

Bij een Ayurvedische reiniging ligt de nadruk op licht verteerbare, voedzame en warme voeding. Hierin spelen mungbonen een belangrijke rol! Mungbonen zijn namelijk voedzaam, licht verteerbaar en hebben een schrapend (ofwel reinigend) effect in de darmen.

 

Reinigen doen we het liefste zodra het buiten warmer wordt, dan komen namelijk alle afvalstoffen los en stromen door je lijf. Ze smelten als het ware zoals sneeuw in de bergen en deze afvalstoffen wil je graag kwijtraken. Doe je dit niet dan stapelen de afvalstoffen zich op en kunnen er zelfs nieuwe bijkomen. Deze (extra) afvalstoffen kunnen zich uiten in klachten als vermoeidheid, hooikoorts, moeite met opstaan en spijsverteringsklachten. Deze klachten willen we natuurlijk voorkomen of herstellen. Detox je mee? 7 maart geeft Eline een online workshop: ayurveda detox en vertelt ze je alle ins and outs over een driedaagse Ayurvedische lente detox. Je krijgt er een e-book bij inclusief recepten en fases van de reiniging zodat je direct aan de slag kunt met de detox.

 

Door te kiezen voor een licht verteerbaar mono-dieet krijgt je lichaam de kans alle afvalstoffen opnieuw te verteren en jouw spijsvertering in balans te brengen.

 

Eline is Ayurvedische voeding & lifestyle coach, reiki behandelaar en zwangerschapsyoga docent. Je kunt bij haar terecht voor persoonlijke coaching, begeleiding tijdens de detox, yogalessen of reiki behandelingen. Ze inspireert je graag op het gebied van Ayurveda via haar instagram account @dandelien.ayurveda of tijdens (online) workshops. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »