Wat is het verschil tussen edelstenen, kristallen en mineralen?

Je hoort iedereen praten over edelstenen, mineralen of kristallen. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze 3? In deze blog leggen we het je precies uit!
Zeker ook omdat bij Own Your Flow de focus ligt op het esoterische aspect, denk ik dat dit een hele mooie aanvulling is.

Maar wat is nou precies het verschil tussen een edelsteen, een kristal of een mineraal?

Hoe het in mijn hoofd eigenlijk altijd werkte was dat ik dacht dat edelstenen een verzamelnaam was voor alle soorten mineralen, kristallen of gesteenten. Vanuit geologisch perspectief blijkt dit niet te kloppen en zit er echt verschil in wanneer iets een edelsteen is, wanneer iets een kristal is of wanneer iets een mineraal is.

Wat is een mineraal?

Mineralen is de grootste groep wanneer je kijkt naar edelstenen, mineralen en kristallen. Wat belangrijk is om te weten bij een mineraal is dat het bestaat uit een homogene stof. Dit betekend dat het mineraal van een min of meer constante samenstelling is. Een samenstelling die door een formule uitgedrukt kan worden.

Daarnaast ontstaat een mineraal door een natuurlijk, anorganisch proces. Dus zonder input van mensen, dieren of planten.

Ook bestaat een mineraal uit een regelmatig geordende driedimensionale structuur. De atomen, ionen of moleculen van mineralen zijn in een bepaalde orde gerangschikt. Deze rangschikking wordt ook wel kristallijne structuur genoemd. Deze ordening is altijd hetzelfde, waar het mineraal ook uit ontstaat.

Wat is een edelsteen?

Edelstenen zijn mineralen met een aantal bijzondere eigenschappen. Deze bijzondere eigenschappen zijn:

  • Zelfzaamheid
  • Duurzaamheid (hardheid > 8) 
  • Schoonheid

Wist je dat er uiteindelijk maar heel weinig mineralen zijn met een hardheid boven de 8? Labradoriet is hiermee bijvoorbeeld officieel gezien geen edelsteen.

Diamant, Saffier, Robijn en Smaragd zijn voorbeelden van edelstenen.

Wat is een kristal?

Door inwendige rangschikking van de kleinste deeltjes van een mineraal onder gunstige omstandigheden (ruimte, temperatuur, druk, samenstelling) ontstaat een driedimensionale vorm met ribben en vlakken. Dit is een kristal. 

Zo zie je dat eigenlijk het plaatje er heel anders uit komt te zien.

Mocht je meer vragen hebben, stel ze vooral :-)

Veel liefs,

Jantine

Misschien is dit wat voor je